Iklan, bunuh diri atawa promosi?

Iklan teh gampangna mah ngabejaan (dina KBBI disebutkeun yen iklan hartina pemberitahuan). Ceuk ahli bisnis mah advertising (bahasa inggris) anu dina wikipedia dihartikeun a form of of communication that typically attempts to persuade potential customer more of a particular brand of product or service. Meureun maksudna mah hiji bentuk komunikasi anu khas, nyoba-nyoba ngolo potensi langganan kana merek hiji barang atawa jasa.

Mun kitu mah iklan teh dijieun keur ningkatkeun konsumen atawa pasar barang jeung jasa, leuwih kaiket jeung satuhu kana merek. Antukna beja nu dikirim dina iklan leket jeung pangolo kalawan (kuduna meureun) bewara anu saluyu jeung kanyataan.

Sababaraha bulan katukang kuring sempet ngomentaran iklan m3 ngeunaan Rp0,000000…1. Ti dituna mah, jigana ngolo konsumen ngarah pindah kana m3 alatan biaya nelepon relatif murah ngaliwatan iklan eta. Padahal eta mah taktik wungkul, da sabenerna ngalikeun angka jeung Rp0,01 atawa Rp0,000000…1 teu jauh beda, itungan limit 0 ceuk matematika mah pan sarua jeung nol lamun 0-na lain nu ngabagi mah. Naha indosat teu apal nu make m3 teh loba nu palinter, da sakanyaho kuring tisaprak make 2006 m3 identik jeung neter. Matakna kuring asa kasindiran ku eta iklan.

Di Sumedang malah aya spanduk nu eusina LAIN URANG SUMEDANG MEUN CAN MACA RADAR SUMEDANG. Aya kitu dina Quran Haditsna, paling henteu dina Perda Kabupaten Sumedang nu ngawajibkeun atawa nga-muakad-keun maca RADAR SUMEDANG?

Ieu ukur persepsi. Sakapeung bewara nu dibejakeun implisit, ancaman nu nyumput nyalindung dina eusi. Pantes mun tapsiranana beda-beda, ukur bagian tina taktik promosi ngawangun persepsi.

Kusabab ngarupakeun taktik, bisa wae aya nu katarik ku eta iklan. Ngan jigana kalobaan jalma minat kana hiji barang atawa jasa alatan like dislike.

Geus waktuna nyieun iklan make budaya luhur bangsa Indonesia. Lamun iklan ngabobodo rahayat atawa nganggap bodo rahayat, bunuh diri wae eta mah. Leres lur?

Kantunkeun Balesan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Robih )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Robih )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Robih )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Robih )

Connecting to %s

%d bloggers like this: